Wiele razy idąc do sklepu i kupując makaron, chleb lub bułki nawet nie zastanawiamy się czy to co wkładamy do koszyka jest zdrowe. Szkoda, bo naprawdę niewiele trzeba, by zamiast często niezdrowych produktów zaopatrzyć się w te, które pozytywnie działają na nasz organizm.
Sam rzadko jem i kupuję chleb, ale jeżeli już to robię to z reguły kupuję pieczywo razowe, wieloziarniste lub żytnie. Dlaczego? Z kilku powodów.
Przede wszystkim taki chleb jest zdecydowanie smaczniejszy od tradycyjnego, białego najczęściej spotykanego w sklepach. Poza tym pieczywo żytnie np. zawiera mniej białka niż pieczywo pszenne, ale za to jest zdrowsze. Dodatkowo zawartość tłuszczu w tego rodzaju chlebie jest mniejsza co powoduje, że jedząc go nie nabijamy tkanki tłuszczowej w swoim organizmie. W porównaniu z chlebem, którego głównym składnikiem jest pszenica, ziarno żyta zawiera więcej składników mineralnych – potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu.
Na temat tego jakie dokładnie są rodzaje chleba i mąki, z której są wypiekane znajdziecie informacje w sieci, więc nie ma sensu tutaj kopiować. Wiele ciekawostek dostarcza np. ten artykuł opisujący dokładnie produktu zbożowe. Niestety, ja mam słabość do bagietek i czasem, czując ich zapach po prostu muszę spróbować choć jednej. Na szczęście nie zdarza się to często, a ulubiony chleb jaki jem w domu to ten pełnoziarnisty albo żytni razowy. Najlepsze kanapki wychodzą właśnie z takiego pieczywa.
Razowiec ma sporo polifenoli, lignanów oraz kwasu fitynowego, które mogą obniżać poziom cholesterolu. Zatem jeżeli chcesz schudnąć to powinieneś(aś) sięgnąć po tego rodzaju pieczywo. Zaleca się je osobom otyłym, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by samemu też zadbać o swoje zdrowie. Należy pamiętać, że spożywanie wyłącznie chleba razowego nie jest do końca wskazane. Zawarte w nim fityniany mogą utrudniać trawienie i przyswajanie z posiłków białek, a także miedzi, żelaza, magnezu, molibdenu oraz chromu. Dlatego zalecam czasem urozmaicić chlebową dietę o inny rodzaj pieczywa.
Poza tym zdecydowanie warto poszukać takiej piekarni, z której chleb będzie nie tylko smaczny, ale też świeży dłużej niż przez kilka godzin. Dobry chleb powinien być gliniasty, łatwo się kroić i wytrzymywać dość długo zanim stanie się czerstwy.
Można też spróbować zrobić samemu. Trochę jest przy tym zachodu, ale… To już temat na zupełnie inną historię.
Dodaj komentarz