Święta Wielkanocne, to czas który spędzamy w rodzinnym gronie. Chcemy aby na stole były smaczne i zdrowe potrawy, dlatego wybieramy produkty dobrej jakości. Co zrobić, aby nie tylko po świętach nie mieć uczucia przejedzenia?
Autor: Przemysław Śmit
10.08.2013
GotowanieNa imprezie można jeść czipsy, orzeszki, znów czipsy, ewentualnie pizzę albo paluszki. Niestety przekąski te nie są najzdrowsze, a przecież tak nie wiele trzeba, by w kilka minut przygotować coś nie tyle smacznego co bardzo zdrowego. O czym mowa? O koreczkach. Tak! Koreczkach 🙂
Autor: Przemysław Śmit
13.06.2013
GotowanieJeść zdrowo nie zawsze, a prawie nigdy nie znaczy – jeść mało smacznie. Wbrew pozorom zdrowe jedzenie jest bardzo smaczne, czego dowodem jest spaghetti z tuńczykiem do którego przepis przedstawiam poniżej.
Autor: Przemysław Śmit
Wiele razy idąc do sklepu i kupując makaron, chleb lub bułki nawet nie zastanawiamy się czy to co wkładamy do koszyka jest zdrowe. Szkoda, bo naprawdę niewiele trzeba, by zamiast często niezdrowych produktów zaopatrzyć się w te, które pozytywnie działają na nasz organizm.
Autor: Przemysław Śmit
Nie znam osoby, która nie lubi słodyczy. Na pewno nie jestem nią ja. Podejrzewam, że i Ty lubisz takie smakołyki.
Autor: Przemysław Śmit
11.04.2013
GotowanieOdpowiadając po krótce – tak, ale… Jak w przypadku wszystkiego innego, również jedzenie sushi wymaga umiaru. Nie jest to rodzaj pokarmu, który spożywać powinniśmy codziennie. Owszem, sushi jest smacznym i prostym posiłkiem, ale ma także pewne minusy, o których za chwilę.
Autor: Przemysław Śmit
09.04.2013
GotowanieDrugie śniadanie jest bardzo ważnym elementem każdego jadłospisu. Jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu to z całą pewnością nie powinniśmy go omijać. Regularne spożywanie zdrowych posiłków każdego dnia nie tylko poprawia metabolizm i samopoczucie ale także dodaje niezbędnej energii.
Autor: Przemysław Śmit
Świadomość ludzi odnośnie zdrowego trybu życia, a także tego co jedzą i piją systematycznie wzrasta. Sami jesteśmy autorami przepisów na zdrowe śniadania, obiady, kolacje, a nawet zdrowe przekąski. Swoją drogą teksty te cieszą się niesłabnącą popularnością. Dzisiaj zadajemy kolejne pytanie dotyczące zdrowego trybu życia: Czy zdrowe soki (wyciskane z owoców i warzyw) są faktycznie zdrowe?
Autor: Przemysław Śmit
Co to jest… tłusty, puszysty, smażony na bardzo głębokim tłuszczu i ze słodkim nadzieniem? Oczywiście pączek. Przeciętny pączek, np. z cukrem pudrem i marmoladą to dawka rzędu 300 kcal. W roku 2012 przeciętny Polak zjadł w Tłusty Czwartek 2,5 pączka oraz 3 faworki (każdy 70 kcal). Wynik… 960 kcal jednego dnia tylko z samych pączków. […]
Autor: Przemysław Śmit
Pierogi, bigos, gorąca czekolada. Czy zimą możemy odżywiać się tak, by nie pochłaniać tysięcy kalorii, a przy tym nie pozbawiać organizmu podstawowych, naturalnych wartości odżywczych? Oczywiście, że tak. Wystarczy wysilić się nieco i zajrzeć dalej na półki odwiedzanych przez nas sklepów.
Autor: Przemysław Śmit
Tradycyjna kuchnia polska nie należy do najzdrowszych na świecie. Najczęstszym polskim obiadem, z jakim możemy się spotkać jest taki oto zestaw: duża porcja ziemniaków, warzywa, najczęściej zasmażane, np.: marchewka z groszkiem oraz kotlet mielony lub schabowy. Można więc powiedzieć, że tradycyjne polskie danie składa się głównie tłuszczów. Z badań przeprowadzonych przez GUS w 2009 roku […]
Autor: Przemysław Śmit
Od kilku, jeśli nie kilkunastu dobrych lat na terenie kraju powstają kolejne restauracje typu fast food firmowane znakiem McDonald’s. Od samego początku ich istnienia, mówi się o tym, że jedzenie tam z pewnością nie jest zdrowe. Czy aby na pewno?
Autor: Przemysław Śmit