Autor: Przemysław Śmit |
09.04.2013
Drugie śniadanie jest bardzo ważnym elementem każdego jadłospisu. Jeżeli zależy nam na naszym zdrowiu to z całą pewnością nie powinniśmy go omijać. Regularne spożywanie zdrowych posiłków każdego dnia nie tylko poprawia metabolizm i samopoczucie ale także dodaje niezbędnej energii.
Dla nie wtajemniczonych. Czym jest drugie śniadanie? Drugie śniadanie, to taki posiłek, który wypada pomiędzy śniadaniem, a obiadem (WOW! Eureka!). Tzn., że jeżeli wstajemy o 8:00, a o 8:30 jemy śniadanie, natomiast obiad jemy w okolicach godziny 16 to wtedy drugie śniadanie powinno przypadać pomiędzy godzinami 11:00 i 12:00. O czym trzeba pamiętać to fakt, że drugie śniadanie powinno być lekkostrawne i co też bardzo istotne, w trakcie jego spożywania nie powinniśmy najadać się do syta.
Drugi posiłek możemy przygotować sobie samemu w domu. Najlepiej gdy będzie to danie składające się z węglowodanów, pełnowartościowego białka, a także zdrowych tłuszczy. Dobrym produktem zawierającym znaczne ilości białka jest w tym przypadku chude mięso. Kurczak jak zawsze, tak i w tym przypadku będzie dobrym rozwiązaniem. Dobrze sprawdzi się również oleista ryba np. makrela. Zawiera ona kwasy omega-3, które w bardzo dobry sposób działają na nasze serce. Jeżeli lubicie jajka, one również są wskazane.
Dobrym źródłem węglowodanów jest pełnoziarniste pieczywo i co istotne nie ma większego znaczenia, w jakiej formie będzie ono występowało. Może być bagietka, bułka, chleb czy cokolwiek innego. Wszystko zależy od gustu, a dla odmiany warto co kilka dni wybierać inny rodzaj pieczywa. Drugi posiłek ma za zadanie zregenerować nasze siły lub dodać nam energii na kolejnych kilka godzin. Z drugiej strony drugie śniadanie musi być dla nas na tyle atrakcyjnym dodatkiem każdego dnia, byśmy po pewnym czasie nie zaprzestali jego praktykowania.
Wracając do samych składników. Doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy będzie odrobina oleju rzepakowego lub lnianego. Jeśli z jakiś przyczyn nie chcecie tego stosować, to możecie wykorzystać garść orzechów. Ja orzechów nie lubię, ale mix w postaci sałatki z pomidorów, z kurczakiem, oregano i olejem rzepakowym, połączony z kromką razowego chleba daje fenomenalne połączenie.
Z kolei jeśli naprawdę nie macie czasu na przygotowanie posiłku lub zapomnieliście go zabrać ze sobą, za wszelką cenę nie wybieraj słodyczy i wszelkiego rodzaju drożdżówek jako alternatywy. Lepiej kupić wafle ryżowe lub owoce suszone, chyba, że… Naprawdę macie ogromną ochotę na słodycze. Wtedy lepiej zjeść kostkę cukru niż wszamać całego batonika, z którego kalorie na pewno w cycki nie pójdą 😉
Systematyczne spożywanie tak skomponowanych drugich śniadań dostarcza dodatkowej energii, która z pewnością przyda się każdemu w dalszej fazie dnia.
Podobne artykuły
Święta Wielkanocne, to czas który spędzamy w rodzinnym gronie. Chcemy aby na stole były smaczne i zdrowe potrawy, dlatego wybieramy produkty dobrej jakości. Co zrobić, aby nie tylko po świętach nie mieć uczucia przejedzenia?
Autor: Przemysław Śmit
10.08.2013
GotowanieNa imprezie można jeść czipsy, orzeszki, znów czipsy, ewentualnie pizzę albo paluszki. Niestety przekąski te nie są najzdrowsze, a przecież tak nie wiele trzeba, by w kilka minut przygotować coś nie tyle smacznego co bardzo zdrowego. O czym mowa? O koreczkach. Tak! Koreczkach 🙂
Autor: Przemysław Śmit
13.06.2013
GotowanieJeść zdrowo nie zawsze, a prawie nigdy nie znaczy – jeść mało smacznie. Wbrew pozorom zdrowe jedzenie jest bardzo smaczne, czego dowodem jest spaghetti z tuńczykiem do którego przepis przedstawiam poniżej.
Autor: Przemysław Śmit
Wiele razy idąc do sklepu i kupując makaron, chleb lub bułki nawet nie zastanawiamy się czy to co wkładamy do koszyka jest zdrowe. Szkoda, bo naprawdę niewiele trzeba, by zamiast często niezdrowych produktów zaopatrzyć się w te, które pozytywnie działają na nasz organizm.
Autor: Przemysław Śmit