Autor: Przemysław Śmit |
10.08.2013
Na imprezie można jeść czipsy, orzeszki, znów czipsy, ewentualnie pizzę albo paluszki. Niestety przekąski te nie są najzdrowsze, a przecież tak nie wiele trzeba, by w kilka minut przygotować coś nie tyle smacznego co bardzo zdrowego. O czym mowa? O koreczkach. Tak! Koreczkach 🙂
Koreczki są niezbędną przekąską na każdej imprezie, spotkaniu domowym z przyjaciółmi, którego gospodarzem jest miłośnik zdrowego trybu życia. Gospodarze tacy uwielbiają je z racji, że ich przygotowanie zajmuje chwilę. Goście z kolei ubóstwiają je spożywać ze względu na wspaniały smak i przykuwają uwagę swoim kolorowym i smakowitym wyglądem. Cały ich sekret polega w doborze składników, których użyjesz do ich przygotowania.
Jeżeli chcesz zaskoczyć czymś gości masz dużą dowolność. Wystarczy, że wykażesz się kreatywnością i stworzysz coś smacznego i zarazem ładnie się prezentującego.
Zacznij od koreczków owocowych. Przykładowe składniki, jakie będą potrzebne do ich skomponowania, to winogrono oraz pokrojone w kosteczkę gruszki oraz banany. Fajną alternatywą są koreczki melonowe, aby je przygotować potrzebne będą ci kostki melona, suszona figa oraz plasterek chudej szynki. Jeżeli chcesz przygotować coś bardziej wytrawnego weź małą kromeczkę pieczywa, na której położysz plasterek szynki. Na to dodajesz małego korniszona, jeden listek natki pietruszki i gotowe.
Do bardziej wyszukanych rozwiązań należą koreczki słodko-kwaśne. Łącząc składniki w postaci krakersów, rzodkiewki, listków mięty, kiwi i kostki goudy stworzysz zdrowe koreczki na miarę każdej imprezy.
Mnogość przepisów do wykonania koreczków jest bardzo duża. Ba, wydaje się, że liczba opcji jest nieskończona. Wystarczy samemu wykorzystać składniki, które aktualnie posiadasz w swojej kuchni. Jeżeli brakuje ci składników wymierzonych powyżej poszukaj w lodówce (i nie tylko) pomidorów, ananasa, łososia, orzechów, jabłek, papryki albo innych składników, które dostarczają mnóstwa witamin i składników odżywczych.
Uwierz mi, wbrew pozorom tego rodzaju smakołyki sprawdzają się dużo lepiej niż kolejna paczka paprykowych Lays’ów. Jest smacznie, a przede wszystkim zazwyczaj zdrowo.
Podobne artykuły
Święta Wielkanocne, to czas który spędzamy w rodzinnym gronie. Chcemy aby na stole były smaczne i zdrowe potrawy, dlatego wybieramy produkty dobrej jakości. Co zrobić, aby nie tylko po świętach nie mieć uczucia przejedzenia?
Autor: Przemysław Śmit
13.06.2013
GotowanieJeść zdrowo nie zawsze, a prawie nigdy nie znaczy – jeść mało smacznie. Wbrew pozorom zdrowe jedzenie jest bardzo smaczne, czego dowodem jest spaghetti z tuńczykiem do którego przepis przedstawiam poniżej.
Autor: Przemysław Śmit
Wiele razy idąc do sklepu i kupując makaron, chleb lub bułki nawet nie zastanawiamy się czy to co wkładamy do koszyka jest zdrowe. Szkoda, bo naprawdę niewiele trzeba, by zamiast często niezdrowych produktów zaopatrzyć się w te, które pozytywnie działają na nasz organizm.
Autor: Przemysław Śmit
Nie znam osoby, która nie lubi słodyczy. Na pewno nie jestem nią ja. Podejrzewam, że i Ty lubisz takie smakołyki.
Autor: Przemysław Śmit