Jak jeść zdrowo w święta?

05.04.2015

Jak jeść zdrowo w święta?

Święta Wielkanocne, to czas który spędzamy w rodzinnym gronie. Chcemy aby na stole były smaczne i zdrowe potrawy, dlatego wybieramy produkty dobrej jakości. Co zrobić, aby nie tylko po świętach nie mieć uczucia przejedzenia?

Zacznijmy od jajek. Spożywamy je nie tylko w okresie świątecznym, ale i w ciągu całego roku. Kupujmy jajka „zerówki”, które pochodzą od „szczęśliwych kur”. Mają one wolny wybieg i są karmione paszami ekologicznymi. Ekologiczne jajka są smaczniejsze i bardziej wartościowe. Barwienie jajek także może być naturalne. Za pomocą kurkumy lub rumianku otrzymamy żółte pisanki, a za pomocą łupek z cebuli jaja będą pomarańczowo-brązowe, natomiast po namoczeniu w wywarze z czerwonej kapusty możemy otrzymać kolor niebieski.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć również ciast. Często dodajemy do wypieków cukier waniliowy. Prawdziwy cukier waniliowy to niepowtarzalny smak i aromat. Cukier ten możemy zrobić sami, wystarczy nam do tego laska wanilii oraz online essay writer ksylitol (zdrowy zamiennik białego cukru). Ekologiczne suszone owoce to gwarancja naturalnego smaku i wysokiej jakości. Nie są one konserwowane siarką, jak często jest to praktykowane w przypadku owoców nieekologicznych.

Do smażenia potraw starajmy się wybierać oleje z wysokim punktem dymienia (są to między innymi olej kokosowy, rzepakowy lub ryżowy), niwelują one powstawanie szkodliwych związków podczas obróbki termicznej. Starajmy się wybierać przyprawy bez chemii – mają one intensywniejszy aromat i smak.

Tych kilka zmian przy zakupach wpłynie na smak i jakość wielkanocnych potraw.

Więcej porad i artykułów na temat zdrowego żywienia znajdziecie na stronie EkoDeli

Podobne artykuły

Jak przygotować zdrowe koreczki na imprezę?

10.08.2013

Gotowanie

Jak przygotować zdrowe koreczki na imprezę?

Na imprezie można jeść czipsy, orzeszki, znów czipsy, ewentualnie pizzę albo paluszki. Niestety przekąski te nie są najzdrowsze, a przecież tak nie wiele trzeba, by w kilka minut przygotować coś nie tyle smacznego co bardzo zdrowego. O czym mowa? O koreczkach. Tak! Koreczkach 🙂

Spaghetti z tuńczykiem i szpinakiem – przepis i sposób przygotowania

13.06.2013

Gotowanie

Spaghetti z tuńczykiem i szpinakiem – przepis i sposób przygotowania

Jeść zdrowo nie zawsze, a prawie nigdy nie znaczy – jeść mało smacznie. Wbrew pozorom zdrowe jedzenie jest bardzo smaczne, czego dowodem jest spaghetti z tuńczykiem do którego przepis przedstawiam poniżej.

Czy produkty zbożowe są zdrowe?

Czy produkty zbożowe są zdrowe?

Wiele razy idąc do sklepu i kupując makaron, chleb lub bułki nawet nie zastanawiamy się czy to co wkładamy do koszyka jest zdrowe. Szkoda, bo naprawdę niewiele trzeba, by zamiast często niezdrowych produktów zaopatrzyć się w te, które pozytywnie działają na nasz organizm.

Zdrowe słodycze – czy w ogóle istnieją?

Zdrowe słodycze – czy w ogóle istnieją?

Nie znam osoby, która nie lubi słodyczy. Na pewno nie jestem nią ja. Podejrzewam, że i Ty lubisz takie smakołyki.