Autor: Przemysław Śmit |
05.04.2015
Święta Wielkanocne, to czas który spędzamy w rodzinnym gronie. Chcemy aby na stole były smaczne i zdrowe potrawy, dlatego wybieramy produkty dobrej jakości. Co zrobić, aby nie tylko po świętach nie mieć uczucia przejedzenia?
Zacznijmy od jajek. Spożywamy je nie tylko w okresie świątecznym, ale i w ciągu całego roku. Kupujmy jajka „zerówki”, które pochodzą od „szczęśliwych kur”. Mają one wolny wybieg i są karmione paszami ekologicznymi. Ekologiczne jajka są smaczniejsze i bardziej wartościowe. Barwienie jajek także może być naturalne. Za pomocą kurkumy lub rumianku otrzymamy żółte pisanki, a za pomocą łupek z cebuli jaja będą pomarańczowo-brązowe, natomiast po namoczeniu w wywarze z czerwonej kapusty możemy otrzymać kolor niebieski.
Na świątecznym stole nie może zabraknąć również ciast. Często dodajemy do wypieków cukier waniliowy. Prawdziwy cukier waniliowy to niepowtarzalny smak i aromat. Cukier ten możemy zrobić sami, wystarczy nam do tego laska wanilii oraz online essay writer ksylitol (zdrowy zamiennik białego cukru). Ekologiczne suszone owoce to gwarancja naturalnego smaku i wysokiej jakości. Nie są one konserwowane siarką, jak często jest to praktykowane w przypadku owoców nieekologicznych.
Do smażenia potraw starajmy się wybierać oleje z wysokim punktem dymienia (są to między innymi olej kokosowy, rzepakowy lub ryżowy), niwelują one powstawanie szkodliwych związków podczas obróbki termicznej. Starajmy się wybierać przyprawy bez chemii – mają one intensywniejszy aromat i smak.
Tych kilka zmian przy zakupach wpłynie na smak i jakość wielkanocnych potraw.
Więcej porad i artykułów na temat zdrowego żywienia znajdziecie na stronie EkoDeli
Podobne artykuły
10.08.2013
GotowanieNa imprezie można jeść czipsy, orzeszki, znów czipsy, ewentualnie pizzę albo paluszki. Niestety przekąski te nie są najzdrowsze, a przecież tak nie wiele trzeba, by w kilka minut przygotować coś nie tyle smacznego co bardzo zdrowego. O czym mowa? O koreczkach. Tak! Koreczkach 🙂
Autor: Przemysław Śmit
13.06.2013
GotowanieJeść zdrowo nie zawsze, a prawie nigdy nie znaczy – jeść mało smacznie. Wbrew pozorom zdrowe jedzenie jest bardzo smaczne, czego dowodem jest spaghetti z tuńczykiem do którego przepis przedstawiam poniżej.
Autor: Przemysław Śmit
Wiele razy idąc do sklepu i kupując makaron, chleb lub bułki nawet nie zastanawiamy się czy to co wkładamy do koszyka jest zdrowe. Szkoda, bo naprawdę niewiele trzeba, by zamiast często niezdrowych produktów zaopatrzyć się w te, które pozytywnie działają na nasz organizm.
Autor: Przemysław Śmit
Nie znam osoby, która nie lubi słodyczy. Na pewno nie jestem nią ja. Podejrzewam, że i Ty lubisz takie smakołyki.
Autor: Przemysław Śmit