Autor: Przemysław Śmit |
07.02.2013
Co to jest… tłusty, puszysty, smażony na bardzo głębokim tłuszczu i ze słodkim nadzieniem? Oczywiście pączek. Przeciętny pączek, np. z cukrem pudrem i marmoladą to dawka rzędu 300 kcal. W roku 2012 przeciętny Polak zjadł w Tłusty Czwartek 2,5 pączka oraz 3 faworki (każdy 70 kcal). Wynik… 960 kcal jednego dnia tylko z samych pączków. Czy istnieje przepis na mniej kaloryczne, zdrowe pączki?
Oczywiście, że tak. Pączek nie musi tracić również swoich walorów smakowych. Wystarczy kilka prostych zabiegów, żeby móc jeść je nieco częściej niż raz w roku.
Przepis na smaczne i zdrowe pączki z piekarnika:
Wymieszaj ze sobą: 10 g drożdży, 50 g cukru oraz 120 ml mleka light. Odstaw rozczyn na 30-40 min. W międzyczasie margarynę rozpuść w rondelku. Wymieszaj wszystkie składniki, na sam koniec dodaj odrobinę tłuszczu.
Ciasto odstaw na ok. 40 min w ciepłe miejsce. Po odczekaniu 40 minut, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm i wykrój z niego kółka. Tak wykrojone kawałki ciasta ułóż na blasze do pieczenie (najlepiej wyłożonej papierem). Piekarnik nastaw na 160 st. Celsjusza. Pączki piecz przez ok 30 minut. Po wyjęciu, pączki posyp np. fruktozą i cynamonem lub kruszonymi orzechami, migdałami.
Przepis na tradycyjnie smażone pączki w zdrowej i smacznej wersji:
Oddziel białka od żółtek, do białka dodaj szczyptę soli i ubij całość “na sztywno”. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (zrób to z cukrem). Przesianą przez sitko mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawaj stopniowo masę jajeczną, mąkę oraz serek homogenizowany (całość mieszaj przez cały czas).
Rozgrzej olej na głębokiej patelni. Ciasto nabieraj na największą łyżkę jaką masz pod ręką i delikatnie wykładaj na rozgrzany tłuszcz na patelni. Oczywiście pączki smaż z obu stron. Po uzyskaniu ciemnobrązowej barwy, wyjmuj pączki z patelni i odkładaj je na papierowe ręczniki.
Tak przygotowane pączki dostarczą nam o 40-60% mniej kalorii. Pamiętajcie jednak, aby i tymi zbytnio się nie objadać. Jeśli jednak będą Was męczyć wyrzuty sumienia, pamiętajcie ruchu. Kilka przebiegniętych kilometrów powinno spalić wszystkie zbędne kalorie. Nawet godzinny spacer lub lekka przebieżka z psem sprawią, że poczujecie się o wiele zdrowiej.
Podobne artykuły
Święta Wielkanocne, to czas który spędzamy w rodzinnym gronie. Chcemy aby na stole były smaczne i zdrowe potrawy, dlatego wybieramy produkty dobrej jakości. Co zrobić, aby nie tylko po świętach nie mieć uczucia przejedzenia?
Autor: Przemysław Śmit
10.08.2013
GotowanieNa imprezie można jeść czipsy, orzeszki, znów czipsy, ewentualnie pizzę albo paluszki. Niestety przekąski te nie są najzdrowsze, a przecież tak nie wiele trzeba, by w kilka minut przygotować coś nie tyle smacznego co bardzo zdrowego. O czym mowa? O koreczkach. Tak! Koreczkach 🙂
Autor: Przemysław Śmit
13.06.2013
GotowanieJeść zdrowo nie zawsze, a prawie nigdy nie znaczy – jeść mało smacznie. Wbrew pozorom zdrowe jedzenie jest bardzo smaczne, czego dowodem jest spaghetti z tuńczykiem do którego przepis przedstawiam poniżej.
Autor: Przemysław Śmit
Wiele razy idąc do sklepu i kupując makaron, chleb lub bułki nawet nie zastanawiamy się czy to co wkładamy do koszyka jest zdrowe. Szkoda, bo naprawdę niewiele trzeba, by zamiast często niezdrowych produktów zaopatrzyć się w te, które pozytywnie działają na nasz organizm.
Autor: Przemysław Śmit