Autor: Przemysław Śmit |
13.06.2013
Jeść zdrowo nie zawsze, a prawie nigdy nie znaczy – jeść mało smacznie. Wbrew pozorom zdrowe jedzenie jest bardzo smaczne, czego dowodem jest spaghetti z tuńczykiem do którego przepis przedstawiam poniżej.
Od razu dodam, że sam tego przepisu nie wymyśliłem, ale razem z Anią (moją dziewczyną) ten przepis wprowadziliśmy w życie, lekko go udoskonalając. Od czego trzeba zacząć? Po pierwsze od zebrania składników.
Potrzebne nam będą następujące składniki: makaron spaghetii (najlepiej razowy); tuńczyk w sosie własnym, 2 opakowania, ale 3 nie zaszkodzą tym, którzy lubią tuńczyka; szpinak, najlepiej świeży i w ilości 400-500 gramów; 1 łyżka oliwy z oliwek (w ostateczności może być olej); czosnek granulowany, cebula czerwona, sól, pieprz, oregano, majeranek, łyżka masła; Fix spaghetti Carbonara.
Tyle jeżeli chodzi o składniki. Dalej pozostaje nam już tylko wszystko przygotować i pozwólcie, że tutaj posłużę się z lekko zmodyfikowanym opisem przygotowania potrawy zaczerpniętego z Przepisy.pl, serwisu na którym znaleźliśmy przepis.
Krok: 1
Cebulę pokroić w małą kosteczkę i zeszlkić na oliwie z oliwek. Tuńczyka odsączyć, podsmażyć razem z cebulą rozdrabniając przy okazji rybę na małe kawałeczki.
Krok: 2
Świeży szpinak musimy najpierw opłukać, następnie przesmarzyć na maśle z odrobiną czosnku, soli i pieprzu. Kolejno musimy połączyć szpinak z cebulą i tuńczykiem.
Krok: 3
Trzeba przygotować Fix spaghetti Carbonara według przepisu na opakowaniu. Następnie należy dodać go do wcześniej przesmażonych produktów.
Krok: 4
Wyjmujemy, odcedzamy makaron, wykładamy porcję na talerz, dodajemy tuńczyka ze szpinakiem. Dla smaku posypujemy całość oregano i majerankiem. Gotowe. Smacznego!
Podobne artykuły
Święta Wielkanocne, to czas który spędzamy w rodzinnym gronie. Chcemy aby na stole były smaczne i zdrowe potrawy, dlatego wybieramy produkty dobrej jakości. Co zrobić, aby nie tylko po świętach nie mieć uczucia przejedzenia?
Autor: Przemysław Śmit
10.08.2013
GotowanieNa imprezie można jeść czipsy, orzeszki, znów czipsy, ewentualnie pizzę albo paluszki. Niestety przekąski te nie są najzdrowsze, a przecież tak nie wiele trzeba, by w kilka minut przygotować coś nie tyle smacznego co bardzo zdrowego. O czym mowa? O koreczkach. Tak! Koreczkach 🙂
Autor: Przemysław Śmit
Wiele razy idąc do sklepu i kupując makaron, chleb lub bułki nawet nie zastanawiamy się czy to co wkładamy do koszyka jest zdrowe. Szkoda, bo naprawdę niewiele trzeba, by zamiast często niezdrowych produktów zaopatrzyć się w te, które pozytywnie działają na nasz organizm.
Autor: Przemysław Śmit
Nie znam osoby, która nie lubi słodyczy. Na pewno nie jestem nią ja. Podejrzewam, że i Ty lubisz takie smakołyki.
Autor: Przemysław Śmit