Jeść zdrowo nie zawsze, a prawie nigdy nie znaczy – jeść mało smacznie. Wbrew pozorom zdrowe jedzenie jest bardzo smaczne, czego dowodem jest spaghetti z tuńczykiem do którego przepis przedstawiam poniżej.
Od razu dodam, że sam tego przepisu nie wymyśliłem, ale razem z Anią (moją dziewczyną) ten przepis wprowadziliśmy w życie, lekko go udoskonalając. Od czego trzeba zacząć? Po pierwsze od zebrania składników.
Potrzebne nam będą następujące składniki: makaron spaghetii (najlepiej razowy); tuńczyk w sosie własnym, 2 opakowania, ale 3 nie zaszkodzą tym, którzy lubią tuńczyka; szpinak, najlepiej świeży i w ilości 400-500 gramów; 1 łyżka oliwy z oliwek (w ostateczności może być olej); czosnek granulowany, cebula czerwona, sól, pieprz, oregano, majeranek, łyżka masła; Fix spaghetti Carbonara.
Tyle jeżeli chodzi o składniki. Dalej pozostaje nam już tylko wszystko przygotować i pozwólcie, że tutaj posłużę się z lekko zmodyfikowanym opisem przygotowania potrawy zaczerpniętego z Przepisy.pl, serwisu na którym znaleźliśmy przepis.
Krok: 1
Cebulę pokroić w małą kosteczkę i zeszlkić na oliwie z oliwek. Tuńczyka odsączyć, podsmażyć razem z cebulą rozdrabniając przy okazji rybę na małe kawałeczki.
Krok: 2
Świeży szpinak musimy najpierw opłukać, następnie przesmarzyć na maśle z odrobiną czosnku, soli i pieprzu. Kolejno musimy połączyć szpinak z cebulą i tuńczykiem.
Krok: 3
Trzeba przygotować Fix spaghetti Carbonara według przepisu na opakowaniu. Następnie należy dodać go do wcześniej przesmażonych produktów.
Krok: 4
Wyjmujemy, odcedzamy makaron, wykładamy porcję na talerz, dodajemy tuńczyka ze szpinakiem. Dla smaku posypujemy całość oregano i majerankiem. Gotowe. Smacznego!
Dodaj komentarz